Co to jest terere i jak je przygotować?

El tereré del Paraguay , yerba mate.

Terere – napój o egzotycznie brzmiącej nazwie – to najprościej mówiąc Yerba Mate na zimno. Szczególnie popularny jest w Ameryce Południowej, zwłaszcza Brazylii czy Paragwaju. Tradycyjnie przyrządza się go w rogu lub kopycie bydlęcym – tzw. Guampa. Terere przydaje się zwłaszcza w upalne dni lub gdy chcemy napić się czegoś nie tylko pobudzającego, lecz również orzeźwiającego.

Sposób przygotowania:

Do naczynia (może być kubek lub – najlepiej wysoka – szklanka) wsypujemy Mate. Może być więcej niż podczas tradycyjnego parzenia na ciepło, nawet o połowę. Następnie zasypujemy susz kostkami lodu i wkładamy bombille do środka, zatykając palcem górny otwór (ustnik). Całość zalewamy zimną wodą i gotowe. Właściwości tego napoju nie różnią się w ogóle od Yerba Mate przygotowanego na zimno – zawiera tyle samo witamin, minerałów i kofeiny.

Niektórzy terere zalewają najpierw normalnie, na ciepło, dopiero potem zalewając ją zimną wodą z kostkami lodu czy sokiem. Najlepiej by terere, podobnie jak Mate na ciepło, przyrządzać wedle własnego uznania. Do gotowej terere można dodać cukru, miodu, ksylitolu, soku z cytrusów czy ziół.

Być może zainteresuje Cię też...