Aby w pełni cieszyć się wszystkimi właściwościami herbaty, poczuć jej doskonały smak i aromat, trzeba herbatę parzyć w określony sposób i – przede wszystkim – określoną ilość czasu.
Każda herbata ma indywidualną temperaturę parzenia. Na opakowaniu powinna znajdować się odpowiednia informacja. Jeżeli jej nie ma, należy spytać o to sprzedawcy. Dla przykładu:
- herbata biała – 75-80 st. C,
- herbata czarna – 90-95 st. C,
- herbata Rooibos – 95-98 st. C.
Do bardzo dokładnego mierzenia temperatury można użyć termometru herbacianego.
Czas parzenia herbaty nie powinien być ani krótszy, ani dłuższy od wyznaczonego. Ważne! Jeżeli chcemy uzyskać napar o mocniejszym smaku, należy wsypać do filiżanki więcej suszu, a nie wydłużać czas parzenia. Przykładowy czas parzenia:
- herbata biała – 4-7 min.
- herbata czarna – 2-3 min.
- herbata Rooibos – 3-6 min.
Woda, którą zalewamy susz, również ma znaczenie. Najlepiej użyć wody źródlaną lub przefiltrowaną, aby uzyskać jak najlepszy napar.
Najnowsze komentarze