Bombilla (czyt. bombija) to nazwa pochodząca z hiszpańskiego i oznacza rurkę, którą pije się Yerba Mate. Dzięki niej pita Yerba nie będzie zawierała suszu, ponieważ bombilla posiada filtr, przez który przechodzi napar. Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć, czym różni się bombilla od słomki – niech spróbuje napić się Yerby przez tę drugą.
Jest wiele różnych bombilli. Przy wyborze najodpowiedniejszej liczy się kilka rzeczy, jak np. materiał, długość, zakrzywienie, rodzaj i wielkość filtra, pierścienie chłodzące.
MATERIAŁ
Bombilla może być wykonana ze stali niklowanej, stali nierdzewnej, alpaki (stop miedzi, niklu i cynku) oraz bambusa. Bombille niklowane są całkiem wytrzymałe i dobrze wyglądają, jednak po pewnym czasie można na nich zauważyć zielonkawy nalot. Z tego względu nadają się do używania przez ok. rok. Bombille nierdzewne wykonane są z tego samego stopu co np. sztućce – żelaza, niklu i chromu – co zapewnia im wyjątkową trwałość i odporność na korozję czy działanie kwasów. W dodatku ceny takich bombilli są przystępne. Bombille z alpaki wyglądają efektownie, alpaka jest bowiem nazywana nowym srebrem, i są bardzo trwałe. Przy zakupach należy jednak zachować czujność, ponieważ zdarzają się rurki stalowe jedynie pokryte alpaką, których żywotność jest zdecydowanie krótsza od tych czysto alpakowych. Bombille bambusowe są najbardziej ekologiczne, ale często się zatykają i zmieniają nieco smak Mate. Zdecydowanie nadają się bardziej do picia Terere niż do zwykłej Yerba Mate.
DŁUGOŚĆ
Mają od 12 do 26 cm długości. Im dłuższa bombilla, tym bardziej schłodzony napar, jednak długa bombilla nie nadaje się do mniejszych naczyń. Z tego względu długość bombilli należy dostosować do posiadanego matero. Mniejsze zestawy są wygodniejsze dla tych osób, które chcą korzystać z Mate cały dzień, także w pracy czy na uczelni.
ZAKRZYWIENIE
Służy do stabilizacji bombille w matero. Powinno znajdować się na wysokości krawędzi matery lub ponad nią, ale nie poniżej. Można spotkać także bombille proste, bez zakrzywienia, które mają tę zaletę, że mogą się w naczyniu obracać. Ważne, aby większa część rurki znajdowała się w matero, a nie na zewnątrz – wtedy nie będzie wypadać i będzie najbardziej stabilna.
FILTR
Bombille z filtrem o dużej powierzchni pozwalają na wypicie naparu z prawie całej objętości naczynia. Są dwa rodzaje filtra:
- sprężynowy – przez sprężynkę mogą przedostać się najmniejsze części listków, ale wygodniej pije się napar, zwłaszcza gdy pod sprężynką znajduje się metalowa siatka (filtrowanie dwu-, trzystopniowe). Takie filtry są jednak podatniejsze na zatykanie,
- łyżeczkowate/kuliste – większa powierzchnia filtra pozwala na wypicie naparu z całej objętości naczynia. Są praktyczne, ponieważ pomagają w zebraniu suszu po zakończeniu picia Yerby, ale łatwo się zatykają (przez dziurkowane zakończenie).
PIERŚCIENIE CHŁODZĄCE
Mogą, ale nie muszą znajdować się w bombilli. Ich zadaniem jest pochłanianie ciepła, więc ciepłą Matę będą schładzać, a zimne Terere – ocieplać. Warto sprawdzić, czy ostatni pierścień znajduje się ponad zawartością matero (powierzchnią naparu), aby nie nagrzewał się od zewnątrz przez Mate. Odstępy pierścieni od siebie powinny być regularne. Można spotkać pierścienie bardzo ładnie zdobione, robione z precyzją, a także zwykłe, będące efektem produkcji masowej. Maksymalna ilość pierścieni chłodzących na jednej bombilli wynosi 3.
O tym, jaką bombillę wybrać, najlepiej zdecydować indywidualnie. Chcesz kupić bombille? Przejdź do naszego sklepu.
Super, Dobry art